opdracht fotografie

Zoek online naar minstens vijf portretten van Anton Corbijn

OPDRACHT 1: ANTON CORBIJN

1. Waarom denk je dat zijn foto’s opvallen tussen andere foto’s van popartiesten?

Ik denk dat de foto's van Anton Corbijn opvallen omdat ze allemaal zwart-wit zijn met een heel sterk contrast en heel realistisch. De foto's zijn ook allemaal dezelfde manier gemaakt en met een bepaalde gezichtsuitdrukking. 

2. Zie je verschillen tussen de meeste foto’s die je bijvoorbeeld in agenda’s of tijdschriften ziet staan en deze foto’s? Wat zijn volgens jou deze verschillen?

Ik zie wel verschillen tussen de foto's van Anton Corbijn en foto's in tijdschriften/agenda's. De foto's van Anton Corbijn zijn namelijk erg serieus en sober doordat ze allemaal zwart-wit zijn.

3. Welke sfeer hoort bij welke muzikant? Breekbaar, verdoofd, Opdringerig, Weemoedig, Speels, humoristisch, Serieus, Uitdagen                              

David Bowie: verdoofd, speels

Elvis Costello: opdringerig, humoristisch, uitdagen, speels

U2: serieus, uitdagen, weemoedig

Miles Davis: serieus, breekbaar, verdoofd

4. Welke foto vind je de meeste emoties oproepen. Waarom?

Joshua Tree. De foto geeft een breekbaar gevoel door de serieuze blikken en ze lijken een beetje leeg en verdwaald.

5. De foto's van U2 zijn bedoeld voor de cover voor de album Joshua Tree. Beschrijf de poses van de bandleden.

De bandleden staan bijzonder dicht op elkaar, waardoor het grootste deel van de foto de achtergrond is, wat ik een beetje jammer vind.

6. Kun je uit de foto opmaken dat Bono de zanger is? Hoe heeft Corbijn dit verbeeld?

Uit de foto kun je opmaken dat Bono de zanger is omdat hij op de voorgrond staat en door het licht. Het licht valt namelijk het meest op hem waardoor hij de blikvanger is. 

7. Wat beelden de bandleden van REM uit?

Ze beelden stoere cowboys uit.

8. Zie je dat ook als je deze foto vergelijkt met de foto van U2?

Ja, want op de foto van U2 staan ze erg statisch en deze foto is spontaan doordat het bewegelijk is er en meer gebeurd.

OPDRACHT 2: EXACTITUDES

Ellie Uyttenbroek en Ari Versluis: zet een styliste en een fotograaf bij elkaar en er ontstaat iets bijzonders. Beiden zijn geïntrigeerd door 'dresscodes' (en dus identiteit) van diverse sociale groepen (culturen) en hebben dit de afgelopen 8 jaar via fotografie vastgelegd. De serie foto's, genaamd 'Exactitudes', laten een tegenstelling zien van 'exact & attitude'.

De link geeft vast een voorproefje: kies een willekeurig vakje & laat je verrassen - wat te denken van sleeves, bouncers, ghoullies, gabberbitches & gameboys? Ga naar de site www.exactitudes.com

1.Wat zou de reden zijn voor de fotograaf om deze series te maken?

Ik denk om een soort stereotype van elk soort groepje te laten zien en dat er heel veel verschillende soorten groepjes met verschillende kledingsstijlen zijn.

De geportretteerden zijn aangekleed door een styliste en moeten een pose aannemen die de fotograaf hen opgelegd.
2. Vind je dit dan nog wel portretfotografie? Vind je het nog wel het doel nastreven?

Ik vind het niet meer portretfotgrafie omdat ze zijn aangekleed en dus niet meer henzelf zijn, maar als een bepaald persoon zijn neergezet.


3. Zouden de foto´s net zo sterk zijn als ze niet in serie van twaalf stuks gepresenteerd zouden worden? Verklaar jouw antwoord.

De foto's zouden dan niet meer zo sterk zijn, omdat het dan gewoon één foto is. Deze series versterken elkaar doordat elke foto net iets anders is en daardoor krijg je een beter beeld van die style. 


4. Welke serie spreekt jou het meest aan? Waarom?

De Cappuccio Girls omdat ik het grappig vind dat ze deze groep zo genoemd hebben door de kleur van hun jas. Zelf heb ik niet zo'n kleur jas, maar ik vind ze wel mooi 

OPDRACHT 3: TEUN HOCKS

Ga naar http://www.artnet.com en type Teun Hocks in. Bekijk alle 25 foto´s die op deze site staan. Kies een foto uit die jou het meest aanspreekt

1. Wat zie je op deze foto?

Op deze foto slaat en boze man op de tafel waardoor het fruit in de lucht springt. Het fruit vormt in de lucht een gezicht

2. Wat zijn de belangrijkste elementen van deze foto. Kies drie beeldende middelen uit onderstaande lijst uit en zet ze in volgorde van belangrijkheid.        Licht, model, pose, attributen, sfeer, decor, kleur, compositie

licht, sfeer, attributen

 

1. Zie je overeenkomsten met de foto´s van Hocks? Noem er drie. 

Kleur, sfeer, surrealistisch


2. Zou je de foto´s van Hocks surrealistisch kunnen noemen?

Ja, het is erg onwerkelijk.


3. Hoe heeft Hocks deze foto´s gemaakt denk je? Beschrijf van begin tot eind.

Ik denk dat hij verschillende elementen fotografeert en het dan samenvoegt tot één geheel.

1.Zie je overeenkomsten met de foto´s van Hocks? Noem er drie. Gebruik van schaduw, beweging en het schilderen van personen. 

Er wordt veel gebruik gemaakt van schaduw, kleur en beweging. Ze schilderen ook beide een man.

2. Zou je de foto´s van Hocks surrealistisch kunnen noemen?

ja, ze zijn erg onwerkelijK.

3. Hoe heeft Hocks deze foto´s gemaakt denk je? Beschrijf van begin tot eind.

Ik denk dat hij eerst een thema bedenkt en vanuit daar verschillende beelden creëer die hij weer samenvoegt en tot dan tot één mooi geheel komt.

OPDRACHT 4: MARGI GEERLINKS

Ga naar de website http://www.torchgallery.com/margi-geerlinks.html en bekijk de foto’s van Margi Geerlinks

  1. Wat is je eerste indruk van de foto´s? Mijn eerste indruk is dat het hele aparte en heftige foto's zijn.
  2. Wat zou de fotografe met deze foto´s willen uitdrukken?                      Ik denk dat de fotograaf het verloop van ouder worden wil laten zien en dat er veel verschillende manieren zijn van fotograferen.
    1. Vind je dat de fotografe daarin is geslaagd?                                      Ja, je ziet in elke foto een andere fase in het leven en de foto's zijn erg confronterend doordat ze zo intens zijn.

Een aantal foto´s van Margi Geerlinks stond afgedrukt in het NS blad RAILS en werd als schokkend ervaren. De RAILS bladen werden uit de treinen gehaald. Via de link https://girlsportraiture.wordpress.com/tag/margi-geerlinks zijn nog een paar van de foto's uit deze serie te zien, de rest staat niet meer online.

  1. Kun je argumenten bedenken voor de tegenstanders van deze foto´s?  Mensen kunnen de beelden schokkend vinden doordat delen van het lichaam niet bedekt zijn.
  2. Welk argument zou je als fotografe kunnen bedenken om deze foto´s te verdedigen? Het is een kunstexpressie en het is niet schokkend genoeg om uit de treinen te halen.
  3. Welke technieken zou Geerlinks hebben gebruikt voor deze foto´s?   Veel fotoshop en effecten 

 

OPDRACHT 5: RINEKE DIJKSTRA

De foto´s van Rineke Dijkstra worden gepubliceerd in tijdschriften en tentoongesteld op exposities. Midden in het beeldvlak staan haar fotomodellen en ze kijken recht in de lens. Schuchter, vol verwachting of stoer. Rineke Dijkstra laat mensen die voor haar camera willen poseren bij voorkeur zelf hun houding bepalen. Genadeloos legt Dijkstra hun ziel dan keer op keer vast.


'Ik probeer te bereiken dat je als kijker in de huid van iemand anders kunt kruipen. Ik zoek altijd onderwerpen die iets universeels hebben, bepaalde ervaringen die iedereen wel kent. Maar op een bepaald moment van fotograferen of filmen moet je juist weer specifiek zijn, kijken naar wat mensen van elkaar onderscheidt. En dat zijn vaak kleine details, een houding, een gebaar of een oogopslag'

 

Ga naar de website http://www.mariangoodman.com/artists/rineke-dijkstra en bekijk het werk van Dijkstra.

  1. Maakt Rineke Dijkstra gebruik van een styliste denk je? Kun je dat aan de foto´s zien?      Ja, het lijkt wel of de kleren speciaal zijn uitgekozen zodat het bij de achtergrond past.

Rineke Dijkstra staat bekend als een fotografe die de kwetsbaarheid van de mens zichtbaar maakt.

  1. Ben je het met deze algemene mening eens? Verklaar jouw antwoord d.m.v haar foto´s. Ja, want ze laat de mensen zelf hun houding bepalen en legt hun ziel dan vast.
  2. Met welke beeldende middelen (materiaal, compositie, attributen, techniek, kleurgebruik, decor enz.) probeert ze de kwetsbaarheid beeldend te vertalen? compositie, kleurgebruik en decor.                                                            Attributen, decor, kleurgebruik em compositie

OPDRACHT 6: ERWIN OLAF

Ga naar www.erwinolaf.com. Zoek tussen de portraits de vier foto’s van koningin Maxima op.

  1. Vind je dit typische staatsieportretten*? Waarom wel/waarom niet?  ik vind van wel omdat het officiële karakter benadrukt wordt.
  2. Wat valt je op aan kleurgebruik en lichtval?                 Er zijn veel kleuren gebruikt en het licht valt op koningin Maxima. Er zijn geen schaduwen te zien.
  3. Welke associaties heb je bij de verschillende foto’s? Omcirkel minimaal twee woorden: Trots, Weemoedig, Intiem, Kwetsbaar, Statig, Speels, Vrouwelijk.         Statig en vrouwelijk.
  4. Zouden deze foto’s in het zwart/wit dezelfde kracht hebben? Waarom wel/niet?                                      Nee, want op deze foto's is het kleurgebruik belangrijk voor het beeld

 

Je zou kunnen zeggen dat de inbreng van de fotograaf zo dominant is dat er weinig sprake is van een echt staatsieportret.

  1. Ben je het hiermee eens of niet? Waarom?                        

Ik ben het hier niet helemaal mee eens want ik denk dat de fotograaf niet een hele grote rol speelt en dat er ook inbreng is geweest van de koningin

 

Bekijk onderstaande foto van Golden Earring zanger Barry Hay. Deze foto is gemaakt voor een landelijke campagne.

1. Kun jij bedenken wat voor een campagne dit zou kunnen zijn?

Ik zie niet metteen waar deze campagne voor is, doordat er niet iets duidelijk wordt gemaakt. Dit zou op zijn CD kunnen staan.

OPDRACHT 7: ALGEMENE VRAGEN

  1. Noem bij elk van onderstaande fotografen drie woorden die je bij ze vindt passen:

Anton Corbijn: zwart-wit, intens, dramatisch

Ellie Uyttenbroek: fotoseries, sociaal, statisch

Teun Hocks: artistiek, surrealistisch, donker

Margi Geerlinks: kwetsbaar, kleurgebruik, symbolisch

Rineke Dijkstra: krachtig, confronterend, details

Erwin Olaf: anders, kleurgebruik, serieus

  1. Welke manier van fotograferen spreekt jou het meest aan? Waarom? : Anton Corbijn, omdat zijn foto's het gebruik van donkere kleuren het beeld zo intens maken. 
  2. Welke achtergronden, decors en attributen spreken jou het meest aan? : Teun Hocks, omdat hij veel en op een leuke manier gebruik maakt van de attributen 
  3. Ik hou van zwart/wit, sepia of kleuren foto´s. Omcirkel welke jou het meest aanspreken.
  4. De mooiste foto die ik heb gezien is : de foto's die Erwin Olaf heeft gemaakt van Maxima
  5. En de reden dat deze mij aanspreekt is : Er is heel erg gelet op details en de achtergrond waardoor het helemaal compleet is en een mooi en vrolijk beeld heeft
  6. Mijn portret zou ik door de volgende fotograaf laten maken : Anton Corbijn

DOE-OPDRACHT:
Vorm tweetallen en bespreek samen de fotografen waarmee je zojuist kennis hebt gemaakt. Welke foto’s spraken je aan en waarom? Help elkaar nu bij het vervaardigen van een groepsportret. Die hulp kun je goed gebruiken, want je moet zelf ook op het portret staan! Let daarbij op de volgende zaken:

Gebruik een camera met een resolutie die hoog genoeg is (minimaal 1 megapixel) en maak geen gebruik van de digitale zoomfunctie van je camera. De meeste mobiele telefoons hebben een camera die geschikt genoeg is voor deze opdracht.

Maak minstens 5 foto’s. Plaats de vijf foto's op je site. Geef duidelijk aan welke foto naar jouw idee het beste is gelukt. Licht toe waarom dat volgens jou de beste foto is. Geef ook aan door welke fotograaf uit de opdrachten je je hebt laten inspireren.

Zorg dat het portret echt iets zegt over de gefotografeerde groep. Dus niet alleen simpelweg de personen naast elkaar. Je kunt bijvoorbeeld proberen om de karakters van de groep duidelijk uit te lichten of de foto maken op een plaats waar de groep vaak samen doorbrengt. Je kunt de foto nemen in een omgeving die voor deze groep bijzonder is of met een achtergrond die iets zegt over de groep. Kortom: wat onderscheidt deze groep alle anderen? Omschrijf kort op welke wijze je de bijzonderheid van deze groep hebt weergegeven (dit is hopelijk een overbodige omschrijving, als het goed gedaan is kunnen we het direct aan de foto zien).

De bovenstaande foto's zijn geïnspireerd op Anton Corbijn. Freya en ik hebben zijn thema van enorm sterke contrasten gevolgd, wat de foto's er heel anders uit laat zien. Deze serie gaat over groepsdruk, en hoe normen en waarden, die vroeger vast leken te staan, kunnen veranderen. Zelf vind ik de 3e foto (van links naar rechts geteld, bovenaan beginnend), het best gelukt. Ik vind het een mooie compositie hebben, ook heeft het een dubbele betekenis. Als je goed kijkt, zie je dat de gruwelijke afbeelding op het pakje sigaretten over lijkt te lopen in de keel van het meisje. Ik vind sowieso dat de serie in het algemeen goed is gelukt, het is erg in de stijl van Anton Corbijn.