Kassim the dream

Ik heb een tijdje geleden de documentaire Goud gezien. Het gaat over de voorbereidingen naar goud voor het Nederlands dameshockeyteam.             De speelsters en hun coach Marc Lammers worden gevolgd tijdens de tien intense weken van voorbereiding die voorafgaan aan dit toernooi. De camera is aanwezig bij alle trainingen en besprekingen, gedurende de wedstrijden en in het hotel. Nooit eerder heeft een cameraploeg tijdens een WK toegang gekregen tot de dug-out. De hoofdpersonen zijn het team en de coach Marc Lammers. De documentaire begint in Nederland. In de aanloop naar het WK 2006 gaat het Nederlands dameshockeyelftal op trainingsstage naar de Verenigde Staten. Erg veel vertrouwen geeft dit niet, want ze verliezen, op een aantal onbelangrijke wedstrijden na, alle wedstrijden die daar gespeeld worden. Als het team eenmaal weer thuis is verliest het ook van China met 6-1. Het WK was in Spanje, waar het Nederlandse damesteam het toch schopt tot in de finale, waar ze het moeten opnemen tegen Australië. Na een sterke wedstrijd wint het Nederlandse team en zijn ze voor het eerst sinds jaren weer wereldkampioen. De overwinning is mij het meest bijgebleven. 

Kindsoldaten

Op dit moment vechten er wereldwijd 300.000 kinderen mee in oorlogen. Sommige kinderen gaan naar het leger op te werk voor hun ouders, maar de meeste worden gedwongen. In het leger willen ze veel kinderen omdat de snel, handig en erg gehoorzaam zijn, maar vooral omdat kindsoldaten goedkoop zijn. De kinderen kunnen niet ontsnappen, want dan neemt het leger wraak op hun familie of dorp. Deze afbeeldingen geven een beeld van het onderwerp van de film. Op de foto's staan kinderen met grote wapens. De foto's zijn genomen in Soedan en Oeganda. 

Mening

Ik vond de documentaire Kassim The Dream erg interessant. Ik heb wel een aantal documentaires gezien, maar niet over dit onderwerp. Ik vind het dapper dat Kassim is weggevlucht uit het leger en naar Amerika is gegaan. Ik vind het ook goed van Kassim dat hij weer terug gaat naar Oeganda om onder andere zijn familie te zien ondanks dat hij bang was. Wat ik iets minder goed vind is dat ik het idee heb dat het verhaal een beetje geromantiseerd is en dat de echte gruwelijke daden weggelaten worden om de Oegandese regering niet tegen zich in het harnas te jagen. Aan de andere kant begrijp ik dat ook wel, want Kassim's familie woont daar nog en de documentairemakers willen natuurlijk niet op hun geweten hebben dat hen iets overkomt.

Eigen documentaire

Als ik zelf een documentaire zou maken, zou ik het doen over de eenzaamheid van ouderen. er zijn meer dan 4,1 miljoen 55-plussers in Nederland. Hiervan voelt meer dan 1 miljoen zich eenzaam. Eenzaamheid kan ernstige gevolgen hebben. Eenzaamheid verhoogt de bloeddruk, het stressniveau en de kans op depressie. Eenzame ouderen blijken 14% meer kans te hebben op een vroege dood dan de gemiddelde persoon. Ik zou langs gaan bij ouderen en vragen stellen over hun eenzaamheid. Ik zou de kijker willen meegeven dat ze bijvoorbeeld vaker langs moeten gaan bij ouderen. De titel van mijn documentaire zou zijn: Weg met de eenzaamheid.

wat als...?

Als Kassim niet kon boksen en een arme vluchteling was geweest zou zijn leven er heel anders uit zien. Hij zou waarschijnlijk in de achterbuurt waar hij terechtkwam op straat hebben moeten leven en bedelen om aan eten te komen. Misschien was hij in de misdaad terechtgekomen. Hij zou zeker niet terug kunnen gaan naar zijn geboorteland, omdat het leger nog steeds wraak wilde nemen vanwege zijn vlucht. Vluchten uit het leger staat namelijk voor verraad in zo'n land. Doordat hij in Amerika een held was en omdat hij invloedrijke vrienden had, kon hij terug naar zijn geboorteland om ontslag bij het leger te vragen. De legerleider kon niet veel anders dan te doen wat hij vroeg doordat een camera alles volgde. De camera's zijn vaak machtige wapens, omdat ze niet willen dat de hele wereld weet  hoe het er echt aan toe gaat. Ze willen laten zien dat ze helemaal niet zo slecht zijn en ze willen laten zien dat ze wel aardig zijn. Mensen doen zich anders voor als ze voor een camera staan. Politici doen dat ook om te zorgen dat mensen op hun stemmen.

Kassim nu

Positief:

Kassim richt een boksschool op in Oeganda, waar hij kinderen leert boksen. Hij krijgt het voor elkaar dat er in Oeganda een wet wordt aangenomen die kinderen tot 18 jaar verbiedt zich aan te sluiten bij het leger. 

Negatief:

Kassim heeft geen verblijfsvergunning meer en hij mag niet meer in Amerika blijven wonen. Hij moet weer terug naar Oeganda en hij moet weer vechten in het leger.